Hoe werd ik Djembejos ! 

In 1978 begon ik aan de opleiding tot leraar in het basisonderwijs aan de Pedagogische Akademie Heerlen, alwaar naast pedagogiek ook veel aandacht werd besteed aan muziek onderwijs.

 

In 2000 liep ik langs het museum Afrikacentrum in Cadier en Keer en zag daar van die Afrikaanse trommels staan. Een van de vrijwilligers, Kodjovie, was een Afrikaan uit Togo, die trommelt van huis uit.

'Dat wil ik ook', dacht ik. Ik werd educatief vrijwilliger in het Afrikacentrum, nu: Afrika Anders,  met percussie specialisatie. Als leermeester koos ik Jo Koreman.

Tevens volgde ik muziek-stages van diverse Djembe-Meester-spelers uit West Afrika.

 

Ik volgde djembe stage van onder andere 'Mama Afrika' Lizzy Hammond uit Ghana en Kwasi Esson Seth Nunoo uit Ghana, Pape Samory Seck en Pape Amadou Seck  en Mamour Seck uit Senegal en Ibro Konate uit Guinee en de onvergetelijke tijd in Mali en Burkina Faso met Babara Bangoura uit Guinee.  Laatst heb ik les gehad van Raphaël Bley uit Ivoorkust en Sidiki Camara 

In 2007 ben ik zo'n drie weken in Mali en Burkina Faso op muziek stage geweest. Een geweldige ervaring en veel indrukken opgedaan in het Mecca-van-Djembe-persussie stad BoBo Dioulasso, die ik in mijn workshops kan gebruiken. Daar heb ik les gehad van en samengespeeld met onder andere Babara Bangoura. Hij is een van de groepsleden van Sewa Kan van Mamady Keita. Tevens is Babara leider van de groep Bolo Kan. Hij heeft ook een eigen percussieschool Manding Foli. Zijn passie voor de muziek, de beleving van de muziek en zijn uitstraling hebben me geïnspireerd om ook de percussie als bindmiddel tussen mensen te gebruiken. Op de foto's zie je hem tijdens mijn stage in Burkina Faso.

Van Babara had ik onlangs een djembestagedag in België. Naast een te gekke stage ook old memories opgehaald. Babara blijft one of a kind. Hij geeft regelmatig betaalbare workshops in het buitenland. Geniet ervan.

Foto's:

 http://www.mijnalbum.nl/Album=NLGVVPTX

Vanaf 2000 kan ik het zo goed dat ik zelf workshops en les geef. Ook repareer ik beschadigde trommels.

Ik geef workshops en teambuilding aan groepen, volwassenen en jeugdigen. Ook kinder- en schoolfeestjes.

Aan speciale mensen geeft Djembejos ook workshops.

Ik heb een lange muzikale weg voor me en ben benieuwd of ik U daarop tegenkom zodat we samen kunnen genieten en vooral spelen.

 

CRISISTIJD  VOORBIJ  TIP:

Bedrijven bieden hun managers soms zo'n workshop aan. Je zou eens moeten zien hoe ze helemaal loskomen bij zo'n sessie - die cijfertjes vliegen eruit !

Manager: "Je wordt één met de muziek. Omdat je de trommel tussen je benen houdt of tegen je aanklemt, krijg je dat gevoel vanzelf. Het draait allemaal om ritme. Je kunt er niet stil bij blijven zitten. Het wordt helemaal geweldig als de doundoun, sangban en kenkeni (bastrommels) ook gaan meedoen."